Thursday, April 10, 2014

gelagat Si Kecil yaNg mencuit hati


salam..hii.."konnchiwa"....dah lama rasanya kkc tak menjengah ke laman ni..sangat sibuk sekarang ni...huhuhuhu....kekangan masa menyebabkan habit ni dilupakan seketika...untuk permulaan di awal April ni..kkc hanya nak share gelagat si kecil molek ni jer...

diri terasa amat bertuah sejak bergelar isteri dan ibu...tugas-tugas juga makin bertambah..tapi berat badan tak susut pun...tensenn...now kkc giat berusaha untuk lost weight..kikiki...impian belum tercapai...

alhamdulillah..sekarang ni si kecil saya dah mula minum susu formula..syukur sangat2...tak de la ibunya susah hati bila pergi kerja...putra kecil saya sangat aktif...makan banyak tapi badan maintain...kerjanya main 24hours..susah sangat nak tidur..selalu dengki dengan ibu dia..nak tolong ibu buat kerja la kot...

"gelagat anakanda tercinta"

- aktiviti sepanjang minggu exam -


- tolong ibu online egtukar -
(semoga rezeki berpihak pada ibu putra..aminn...hope, kawan2 tolong doakan semoga kkc dapat berpindah ke kemaman, terengganu...aminn..)

~Terima Kasih Sebab Sudi Baca Entry ni~Like if u Like!

Saturday, November 23, 2013

kembali Berhantu


hii.."konnchiwa"........tenggelam timbul je kkc ni...kejap ada kejap tak de cam chipsmore laks...kkc harap korang semua sihat walafiat hendaknya..amin...actually banyak benda yang kkc nak share ngn korang-korang semua...(pada adik-adik sekalian, jangan tiru ayat rojak mamak kkc ni yee...salah disisi bahasa) tapi kekangan masa yang membataskan segalanya...haaaa...!!!!!! kkc dengar ada yang ngata kkc... "hek elehh..baru anak sorang dah kecoh..kekangan masa la, tu la, ni la..banyak benor alasannyer..." hahaha... tak pe anda dimaafkan..kkc baik hati malam ni..walaupun agak dizy sikit...bintang berterbangan atas kepala ni, tunggu masa nak tumbang jer...tapi mata tak nak melelapkan diri la plk...

sooo...

dimalam yang syahdu nan indah ini...bertemankan rintik-rintik hujan..diri ini mula menggigil dek kesejukan yang mengcengkam tulang-temulang...kkc nak share satu resepi dengan korang..hahahahahaha....bukan main syahdu dan mendayu ayat...ayat orang yang tak pandai nak bersastera..tak pandai nak berjiwang karat...syahdu dah tu bagi kkc...korang jangan ketawa melampau...terkecik hati ambe ni...muhahahaha...sodih...!!!

rasanya dah lama kkc tak berkongsi resepi ngn korang..jadi untuk yang entah ke berapa kalinya..kkc nak berkongsi resepi ngn korang...jom kita godek "KEK COKLAT KAREMAL"..percubaan pertama kkc...berjaya..cuma karemal tu tergelap sikit, so kureng cantik la sikit...maklum la budak baru belajar...

haaa..ni la dia...hasil kerja tangan kkc...masa terluang after balik sekolah...so ni la yang terhasil...


cantikkan kek kak ton??? cantiiiikkkkk.......

korang...moh la try kek ni..soooodappp...tak sia-sia godek kek ni...korang follow resepi ni step by step...insyaallah berhasil..tapi...kkc ada oter sikit resepi...untuk puding karemal, kkc tambah tepung kastard sikit..kasi mantooopp puding tu...hehehe..thanks to akak Khalijah coz sudi berkongsi ilmu...korang try tau..

Kek Coklat Karamel
Oleh:Khalijah Hussin

Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel

Bahan Puding:
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit esen
* Semua bahan di atas dipukul lembut.

Bahan kek:
Bahan A:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
* Semua bahan di atas dimasak sebentar di atas api.

Bahan B:
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
* Semua bahan di atas diayak.

Bahan C:
3 biji telur - diblend.

Cara-cara:
1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Ketepikan.
2. Masukkan bahan puding di dalam karamel. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
3. Masukkan kesemua bahan kek ke dalam puding. Kukus 1jam atau sehingga masak.

okeylah korang-korang semua...see you next time...bantal busuk dah seru nama tuan dia dah..byee...adios....



~Terima Kasih Sebab Sudi Baca Entry ni~Like if u Like!